La Cerdanya és una de les comarques catalanes més arrelades a la tradició boletaire. Molts l’anomenen ‘la vall del sol’, ja que es caracteritza per ser una de les zones d’Europa amb més hores de sol a l’any. Si a més, li sumem les pluges d’estiu (curtes i intenses) i les de tardor, fan l’escenari perfecte per al creixement de tota mena de bolets.

Guils Fontanera, un nom que ressona com una melodia pels boletaires apassionats, ofereix una experiència fúngica única. Aquests boscos, que semblen ser l’edèn dels ceps, han elevat la reputació d’aquest territori fins al punt que a vegades s’envaeixen aquestes pinedes d’una manera exagerada.

Un consell pràctic: deixa enrere els cotxes i confia en les teves cames; molts buscadors de bolets semblen tenir una relació massa estreta amb els seus vehicles. Descarrega’t un track, endinsa’t pel bosc i explora els seus voltants sense perdre’l de vista.

Quan és l’hora perfecta per a la cacera boletaire? L’època d’abundància és de setembre a octubre. Però és des del maig, que el cama-sec i el marçot fan la seva entrada triomfal, assenyalant el començament d’una temporada prometedora. A mitjan juny, fa una primera florada de ceps, tant de Boletus edulis com de Boletus pinophilus, que apareixeran intermitentment fins a mitjan octubre, sempre que les condicions meteorològiques juguin a favor teu. També, per les mateixes dates que el cep, comencen a treure el cap els rossinyols i, de vegades, els primers pinetells i rovellons de pi negre, tot i que el seu moment àlgid de floració és entre finals d’agost i començament de setembre.

I ara, uns quants consells per ser un bon boletaire:

  • Comprova el temps. A la muntanya el que a vegades sembla un dia radiant pot transformar-se ràpidament en un laberint de tempesta i boira
  • Coneix el lloc. Si no és així, assegurat de portar GPS o mapa.
  • Ves amb companyia. És important que vagis amb algú que conegui els bolets i pugui detectar si hi ha alguna espècie tòxica.
  • Utilitza cistella de vímet per guardar amb cura la teva collita; els bolets no són amants del plàstic.
  • Torna abans que es faci fosc.
  • Culmina la jornada amb la millor recepta!

Deixa un comentari