Coneixes el gall fer? Segurament n’has sentit a parlar, però encara no has tingut l’ocasió de trobar-lo, oi? Hi ha una raó per això. Es tracta d’una espècie en perill d’extinció que viu als boscos de Guils Fontanera.

Per aquells que no el conegueu avui us presentem al Gall Fer (Tetrao Urogallus), l’ocell més emblemàtic dels boscos de muntanya del Pirineu i Prepirineu. Es tracta d’un ocell de mida gran (2-4 kg) que passa la major part del temps caminant per terra, tot i que pot volar perfectament i dorm a les capçades dels arbres, on hi troba seguretat.

La femella té uns colors apagats, amb tons marrons i taques fosques. En canvi, el mascle té el plomatge de color negre intens per tot el cos amb reflexos metal·litzats de color blau. Destaca també una cella vermella sobre els ulls. Amb el seu plomatge vistós, els mascles d’aquesta espècie busquen impressionar les seves dames amb un desplegament de colors i elegància. El seu cant i ball són dignes d’admiració, un bon espectacle de la natura.

© Edgar Madrenys

Però no tot és diversió i ball. Aquests ocells s’enfronten a amenaces serioses a causa de la pèrdua del seu hàbitat natural i la interferència humana. La desforestació i la fragmentació del seu entorn posen en perill la seva supervivència, fent que la seva preservació sigui més crucial que mai. La Cerdanya és l’hàbitat natural del gall fer més amenaçat del Pirineu. Els últims deu anys la població s’ha reduït el 71%. En total només queden uns 400 exemplars a Catalunya. El gall fer mereix el nostre respecte i atenció.

Des de l’estació d’esquí nòrdic Guils Fontanera, apostem per protegir aquests artistes del bosc, conservant els seus hàbitats naturals i creant consciència sobre la importància de preservar la diversitat del nostre món animal. Per aquesta raó aquesta temporada 2023/24 iniciem la fase 0 d’un projecte que té com a objectiu la seva conservació.

Què pots fer tu?

1. No surtis dels itineraris senyalitzats i evita les primeres hores del dia.
2. Si fas travesses, sempre que sigui possible passa per espais oberts en lloc de travessar pel bosc.
3. Porta el gos lligat.
4. Si trobes un niu a terra, allunya’t ràpidament de la zona i no toquis mai els ous.
5. Respecta l’entorn. No embrutis ni facis soroll.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *