Home » Excursió Malniu

Excursió Malniu

De Guils-Fontanera als estanys de Malniu

El bosc de Fontanera és una immensa pineda de pi negre alternada amb  el bedoll i la moixera de guilla que li donen tocs de color groc i vermell a la tardor. Gràcies a la seva situació en un vessant d’influència atlàntica la seva innivació és important, no obstant això pocs indrets naturals de la comarca són tant acollidors com aquest.

Una altra manera de gaudir la natura tot fent esport és anar a peu descobrint racons i paisatges molt diferents a l’hivern. Us proposem una sortida d’uns 12 km (aprox), anada i tornada, amb una mica més de desnivell. És una excursió variada amb vistes excepcionals de la Cerdanya, endinsant-nos al bell mig del bosc, en una segona part del recorregut, acabant amb la sorpresa de l’estany al mig d’una fondalada. Just davant gaudirem del roc de Lladres i a la dreta la serra Mascarella i Puig Farinós.

Un cop arribem a l’aparcament de Fontanera (1.905). Ens dirigim cap al Bar-Restaurant.
Trobarem un plafó informatiu amb un mapa dels possibles recorreguts. Seguirem els senyals grocs amb el número 139, que surten a uns 30 m. a l’esquerra (mirant el plafó).
Seguint la pista principal cap a l’esquerra, arribarem a un gran espai obert des d’on podrem gaudir dunes vistes excepcionals de la Cerdanya i el Cadí.
Abandonarem la pista, abans de davallar, i seguirem les senyals direcció N que ens guiaran,superant una inclinació moderada per la carena passant per la zona rocallosa de les Roques Feres, fins a una portella, la travessarem i ens dirigirem cap el bosc.

Ens endinsarem en aquest bosc, municipi de Ger i, després d’uns 45 min, veurem, a la dreta, el refugi forestal de la Feixa, 2.160 m (no guardat), situat en una gran clariana amb unes dilatades vistes panoràmiques. Aquest pot ser un punt d’avituallament aprofitant la font que trobarem a 20 m direcció E del refugi.

Seguirem la pista forestal, per la qual circulen tot tipus de vehicles a l’estiu, direcció O. Estem en un altiplà, travessant un bosc esclarissat, que domina la vall de Meranges o Valltova.
Al cap de 15 min trobarem un pòster informatiu que ens indicarà les direccions a seguir, tant si volem anar a l’estany de Malniu com al refugi de Malniu.

Triarem la primera alternativa direcció N. Ara els senyals ens guiaran, seguint un corriol que s’endinsa al bell mig del bosc i superant un desnivell molt poc pronunciat, a l’estany de Malniu (2.248), després d’uns 45 min

Segons la llegenda, és en aquest estany on les bruixes i els bruixots es trobaven amb el diable i organitzaven els seus sàbats les nits de S. Joan.

Des d’aquí podem anar al refugi de Malniu.

On desaigua l’estany seguirem un camí de baixada pronunciada, indicat amb fites de pedra, que ens portarà en 25 m, al refugi de Malniu (2.123).
Davant d’aquest refugi veurem un estany, no són pocs els qui el confonen amb el de Malniu. Es tracta de l’estany Sec, que en realitat és artificial, ja que disposa d’una resclosa coberta de terra i herba a la sortida de les aigües.

Per fer el circuit de tornada agafem a la dreta (direcció E), un tram del GR-11 que ens portarà, un altre cop al pòster informatiu que havíem trobat anteriorment.
Haurem de resseguir, ara, el camí a l’inrevés per tornar al punt de sortida i donar per finalitzada la nostra excursió.

Consells i informacions:

  • Demanar informació .
  • No aconsellable en dies de mal temps.
  • Penseu que és alta muntanya, porteu roba d’abric, les condicions meteorològiques poden canviar sobtadament.